Quinoa is 'hot' momenteel. En
terecht!
Wij noemen dat hier de graantjes
van de indianen zodat de kinderen het zouden eten. Want eten zoals
een indiaan, wie wil dat nu niet?
De
naam quinoa (Kinwa) komt uit het Quechua (de taal van de Inca's) en
betekent 'het moedergraan' of 'supergraan'. Maar eigenlijk is het
helemaal geen graan (goed nieuws voor zij met een
gluten-allergie). Het is een plant, verwant aan de spinazie en de
snijbiet. En hij wordt al meer dan 5.000 jaar gecultiveerd door
indianenstammen op de hoogvlaktes van de Andes in Bolivië en Peru.
Wij eten vooral de zaadjes van deze plant, maar de blaadjes kan u
eigenlijk ook opeten (zoals spinazie). Als u die hier ooit eens
vindt, die blaadjes, want ik ben ze hier nog nooit tegengekomen.
Maar wat ik u vooral wil vertellen
is dat Quinoa een ontzettend voedzaam voedingsmiddel is. Het is rijk
aan proteïnen, rijker dan gewoon graan, en haar voedingswaarde zou zelfs vergelijkbaar zijn met deze van moedermelk.
Quinoa is een grote bron van mineralen zoals calcium,
ijzer, fosfor en magnesium.
Vooral voor mensen die weinig of geen vlees eten is Quinoa een
waardevolle vervanger omwille van het hoge ijzergehalte van de plant (enkel de Amaranth doet het nog beter).
Hoe maakt u het nu?
U zal meestal (kijk op de verpakking) de Quinoa eerst moeten
wassen/spoelen. Er zit van nature een buitenste laagje aan dat de plant
beschermt tegen insecten (Saponine) maar wat zeer bitter kan smaken.
Quinoa neemt ongeveer driemaal zijn gewicht aan water op. Dus voor
bijvoorbeeld een halve tas quinoa neem ik toch ongeveer 2 tassen
water. Voordeel is dat het geen lange kooktijd heeft, ongeveer 12-15
minuten.
Wat kan u er mee maken?
Ik hou van Quinoa in een lekkere dikke groentesoep. Omwille van de
hoge voedingswaarde van quinoa kan zo'n soep gerust uw maaltijd zijn.
Ik heb geen vast recept voor die soep. Het hangt af van de
overschotten groenten in de frigo, maar tomaten doe ik er
altijd bij. En in echte wintertijd ook nog wat pompoen. Het lekkere
is dat de quinoa dan echt de smaak van je soep opneemt en dat smaakt
heerlijk.
Bijvoorbeeld:
bak in olijfolie wat ajuin, look en klein gesneden groenten (zoals
wortelen, selder, prei en wat u nog allemaal in uw frigo vindt)
Dan voegt u de gepelde tomaten en gewassen quinoa toe en laat nog
zo'n 15-20 minuutjes koken. Kruidt met bouillon, zout en peper, naar
wens. En klaar.
Verder gebruiken wij Quinoa ook veel in maaltijden waar je normaal
couscous of rijst bij zou serveren. Het internet staat vol met
lekkere
recepten.
Of – goed begonnen, is half gewonnen- u eet gewoon een lekker
kommetje Quinoa bij het begin van de dag. Dit gaat op dezelfde manier
als u havermout zou klaarmaken. Kook de quinoa in water, melk,
soya-melk, …( wat u zelf het lekkerst vindt). Voeg wat bosvruchten of bessen toe. En dan kan je
eventueel nog wat siroop of bruine suiker toevoegen, als je het graag
wat zoeter hebt.
Smakelijk allemaal!